Több mint 100 000 eladott matrac, több mit 25 év és az egyetlen magyar matracszabadalom az Egyesült Államok és az Európai Unió területén

2021. október 25. 19:41 - P.Dóczi

Milyen hatással van az alvás az immunrendszerünkre?

 

screenshot_2021-10-25_at_19_35_20.png 

Az alvás rendkívül fontos szerepet játszik az immunrendszerünk működésére. Megfelelő mennyiségű, magas minőségű alvás  lehetővé teszi a kiegyensúlyozott immunrendszer számára a természetes és adaptív immunválaszt, azt, hogy hatékonyan  reagáljon az oltásokra és csökkentse az allergiás reakciókat.  Ezzel ellentétben az olyan alvászavarok mint az inszomnia,  alvási apnea vagy a cirkádián ritmus felborulása, negatívan befolyásolják az immunrendszer működését 

Mivel az alvás a pihenésünk rendkívül fontos eleme, az ezzel kapcsolatos tanulmányok bebizonyították, hogy  a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás befolyásolja mind az örökletes mind az adaptív immunrendszerünket.  

Kutatók arra jöttek rá, hogy az éjszakai pihenés során az  immunrendszer egyes részei megújulnak. Például egy  gyulladáshoz hasonlóan, a citokin termelés megnövekedik éjjel, és úgy tűnik, hogy a szervezet ezen tevékenységét  nagyban befolyásolja az alvás és a cirkádián ritmus amely a szervezet belső 24 óras ritmusa.Ha valaki beteg vagy  valamilyen sérülése van, ez a gyulladásos reakció segíthet a gyógyulásban,,megerősítheti a veleszületett és alkalmazkodó  immunitást, miközben a test a fertőzés leküzdésén vagy a sebek begyógyításán dolgozik. Azonban érdekes módón a  kutatók arra jöttek rá, hogy a gyulladásokra adott válaszhoz hasonló reakció játszódik le a szervezetben abban  az esetben is éjszaka, ha nincsen semmilyen fertőzésünk vagy sérülésünk . Az ezekben a folyamatokban résztvevő sejtek és  a citokinok vizsgálata során, az éjszakai immuntevékenység megfigyelésekor bebizonyították, hogy ez a folyamat az adaptív immunválaszokat  nagy mértékben erősítik. 

 Azt már korábban felfedezték ,hogy az alvás segíthet az agynak a tanulásban és bizonyos emlékek elraktározásában is, ezek az új kutatások azonban rávilágítottak arra, hogy az alvás az immunmemória megerősítésében is fontos szerepet játszik.  

Az immunrendszer alkotóelemeinek alvás közbeni kölcsönhatása megerősíti a szervezet azon  képességét, mely alapján  emlékszik a korábbi fertőzésekre, illetve hogyan tud gyorsan felismerni és reagálni veszélyes antigénekre.  

A kutatóknak nem teljesen világos, hogy ezek a folyamatok miért alvás közben - éjszaka játszódnak  le -de több tényező is közre játszhat szerintük:  

-Alvás közben a légzés és az izomaktivitás lelassul, energiát szabadít fel az immunrendszer számára ezen kritikus  feladatok elvégzéséhez. 

-Az alvás közben bekövetkező gyulladáshoz hasonló folyamatok negatív hatással lehetnek  a fizikai és szellemi teljesítőképességre,  ezért a test úgy fejlődött, hogy ezek a folyamatok az éjszakai alvás során történjenek meg. 

-Az alvást segítő hormon -melatonin- amely éjszaka termelődik képes ellensúlyozni az alvás közbeni gyulladásos  folyamatokból keletkező stresszt. 

Annak ellenére, hogy az immunrendszer alvás alatti aktivitása jelentős előnyökkel jár, a folyamat kritikus eleme  az, hogy önszabályzó. Ha az alvási periódus csökken, a test cirkádián ritmusa drasztikusan képes csökkenteni  ezeket a jótékony gyulladási folyamatokat. Ebből következően az elegendő, jó minőségű alvás segíti az  immunfunkciók kényes egyensúlyát melyek létfontosságúak mind a veleszületett mint az adaptív immunitás szempontjából. 

screenshot_2021-10-25_at_19_37_52.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://matracvampir.blog.hu/api/trackback/id/tr7916735394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több mint 100 000 eladott matrac, több mit 25 év és az egyetlen magyar matracszabadalom az Egyesült Államok és az Európai Unió területén
süti beállítások módosítása