Több mint 100 000 eladott matrac, több mit 25 év és az egyetlen magyar matracszabadalom az Egyesült Államok és az Európai Unió területén

2017. február 04. 14:25 - P.Dóczi

Matracok Amerikában

Azt hiszem szakmai ártalom de bármerre is járok a világban megpróbálom a helyi matracértékesítéssel kapcsolatos helyeket végiglátogatni. A múlt héten New Yorkban volt szerencsém eltölteni pár napot, kíváncsi voltam van e valami eltérés azokhoz a területekhez képest amiket már korábban láttam. Gyakorlatilag semmi. 

Az amerikai alváskultúra teljesen eltér a hazánkban, de a kontinensen elterjedt szokásokhoz képest. 

 

 

 

 

Az európai alváskultúrában rendkívül elterjedtek a  hab, hideghab memory-foam matracok hihetetlen mennyiségben adnak el vákuummatracokat és vékony rugós és zsákrugós matracokat. Az utóbbi időben a legdinamikusabban fejlődő box-spring ágyrendszerek is eltérnek az amerikai rendszerektől inkább a skandináv vonalat követik. 

Amerikában a hasonló habmatracok piaci részesedése elképesztően alacsony. Lehet természetesen kapni alapvetően svájci vonalhoz tartozó hideghab matracokat, melyek azért Európa csúcsát képviselik elképesztően drágán. 

 

 

Érdekes azonban, hogy ezeket a matracokat rendkívül szűk réteg vásárolja. Számukra a hab Memory-foam-ot jelent és a legnagyobb részesedést a Tempur-pedic matrracok ágyrendszerek érik el. Természetesen más gyártók is hoznak forgalomba Memory -matracokat de nem közelítik meg a Tempur részesedését. Van azonban egy lényeges különbség Európa és Amerika között. Míg nálunk általánosan elfogadott az 50/kg/m3 tömegsűrűségű memory-foam ott 80/kg/m3 tömegsűrűségnél kezdődik egy matrac. Nem véletlenül. 

 

 

 

Az amerikai fogyasztó számára a matrac egy rugós/zsákrugós nagyméretű vastag matracnál kezdődik vagy egy Tempur-pedic memory-foam rendszerrel. A többi egész egyszerűen nem érdekli őket ami érthető egy általánosan elfogadott árszint mellett. Kiváló minőségű zsákrugó vagy hagyományos edzett rugórendszer, rengeteg párnázóréteggel és acélkeret megerősítéssel. A párnázóréteg nagysűrűségű hideghab szendvics szerkezet általában és ezek végtelen számú kombinációja. 

 

Annak ellenére, hogy ezekben a matracokban sokkal több alapanyag van mint a nálunk általában kapható rugós matracokban a garanciális idő maximum 7 év. Teljesen elfogadott, hogy ez az az időintervallum amikor ki kell cserélni a matracokat. Nálunk nem ritka a 10 12 év sokkal rosszabb minőségű matracokra is.

 

Az amerikai piac elképesztően nagy és óriási árbevételt generál. Négy meghatározó gyártó uralja a piacot / már csak három mivel a Sealy-t ami a legnagyobb volt a világon felvásárolta a Tempur hihetetlen méretű matracgyártó céget létrehozva/ a Sealy,Simmons, Serta és a Tempur. Természetesen a négy gyártó számtalan márkával rendelkezik melyekből a legismertebbek a saját márkás matracaikon kívül a Beautyrest, Stearns&Foster, Hampton&Rhodes....

 

Stearns & Foster Memory matrac

 

Az árszint érdekes és általánosan elfogadott. Egy nagyméretű matrac 1500 Usd-nél kezdődik de egy komolyabb rendszer akár a 4-7000 USD -t is elérheti.

 

 

Beautyrest alvásrendszer

 

Nem nehéz elképzelni, hogy a képen látható Beautyrest box-spring rendszer 6000 USD-nél indul viszont ezért ténylegesen garantált minőséget és tökéletes alátámasztást kapunk a rendszer teljes élettartamára vonatkozóan. 

Ami érdekes, a különböző városokban régiókban más más kereskedők a piacvezetők azonban gyakorlatilag a boltokon belül már nem lehet megkülönböztetni a termékekről vajon az Egyesült Államok melyik részén vagyunk, gyakorlatilag ugyan az a választék, az installáció minden. Viszonylag sok különböző üzletben voltam az elmúlt években ami megdöbbentő a hihetetlenül felkészült és udvarias értékesítő személyzet. 

 

Mattress Giant Florida

 

Sleepys Manhattan

Csak a külső tér el a belső ugyanaz.

 

 

 

 

 

 

Dóczi Péter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://matracvampir.blog.hu/api/trackback/id/tr2912182296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több mint 100 000 eladott matrac, több mit 25 év és az egyetlen magyar matracszabadalom az Egyesült Államok és az Európai Unió területén
süti beállítások módosítása