Több mint 100 000 eladott matrac, több mit 25 év és az egyetlen magyar matracszabadalom az Egyesült Államok és az Európai Unió területén

2013. szeptember 10. 13:42 - P.Dóczi

A latex titkai: a butadién

                            De szép is a természet...

 

 

 

Ezt a bejegyzést egyszerűen elloptam azért mert nagyon érdekesnek tartom és maximálisan egyetértek vele. Ráadásul még mindig él és erőteljes a kókusz latex összeállítás Bio köntösben megfogalmazott agresszív promótálása. Ahogy azt kiemelkedő írónk oly kedvesen és találóan megfogalmazta, a tyúkszarban a fehér bármilyen szép is azért az csak tyúkszar. Nyilván az élet minden területén előfordul hasonló, de mi ezzel foglalkozunk, erről tudunk írni. Mármint nem én, hanem Pálinkás László /alvaskultura.blogspot.hu/ aki kifejezetten szakmai tájékoztatást ad, kétségtelenül magas szakmai szintű blogjában.

 


A gyakorlatban 100% kaucsuk alapú latex nincsen. Még ha nem is használunk mesterséges latexet a készítésnél, akkor is elkerülhetetlenek az olyan adalékanyagok, mint a szappan, kén, stabilizálószerek, antioxidánsok, öregedésgátlók, szilikon leválasztószerek, stb...

1932-2012: 80 éves a latex matrac

 

 

Az esetek túlnyomó részében háromféle latex matracot találunk a magyar kínálatban:

 MESTERSÉGES LATEX. Pontos piaci információk, adatok, statisztikák nem állnak ugyan rendelkezésre, mégis a piaci ismeretemből úgy gondolom, hogy ezek a termékek teszik ki a hazai latexmatrac kínálat túlnyomó részét. Ezeknek a termékeknek a legtávolabbi köszönőviszonya sincsen a természetességgel, kicsit lejjebb majd megvizsgáljuk a mesterséges latex alapanyagát is, a BUTADIÉN-t.

KEVERT LATEX, ami annyit jelent, hogy bár valamennyi természetes kaucsuk alapú latexet ugyan tartalmaz az alapanyag, a jelentős részét azonban mesterséges, szintetikus latex teszi ki. A világ legjobb minőségét előállító vállalat az elmúlt 80 évben kikísérletezett legjobb keverési aránya a 60-40% volt, ami 60% szintetikus latexet és 40% kaucsuk latexet jelentett.

NATÚRLATEX. Hát igen. De szép is volna, de sajnos nem az. A 100% natúrlatex sajnos több sebből is vérzik: 1., zömök, fajsúlyban nagyon nehéz 2., nem formastabil, tehát összeeshet 3., légáteresztő képessége még a kevert letexnél is rosszabb 4., korlátozott a rendelkezésre álló mennyiség.

Ezeknek fényében nem marad más a biomatracgyártók fegyverarzenáljában -csak a megtévesztés, illetve inkább a bölcs hallgatás. Ez lehet, hogy jóhiszemű -mindenki eldöntheti magában. Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Egyszerű, íme egy elképzelt egy párbeszéd:

 

-Jó napot, biomatracot keresnék

 

-tessék például itt ez a latex biomatrac

 

-a latex az természetes anyag ugye?

 

-az összes biomatracunk 100% latex alapanyagból áll

 

Nem minden bio, ami fénylik...

 

  

 

Nem hazudtunk, nem vezettünk félre -valahogy azonban mégsem igaz!

 

 

 

FONTOS! A 100% natúrlatex és a 100% latex az nem ugyanaz, tekintettel, hogy a 100% latex matrac egyáltalán nem biztos, hogy egy gramm természetes, kaucsuk alapú latexet is tartalmaz!

 

 

 

"Bio: összetett szavakban az utótag életfolyamatokkal való kapcsolatát jelöli."

 

 

 

Ami a természetben előfordul, arra nyugodtan mondhatnánk azt, hogy bio, a legtöbb esetben ez nem is félrevezetés lenne, egyszerűen csak megtévesztő. Nézzük csak példaként a benzint. A szerves fosszíliákból alakul nyomás hatására kőolajjá, ennek finomított változata lesz a benzin. Szerves? Igen? Bio? Igen, mivel alapvetően organikus. Egészséges? 

 

 

 

Egy ilyen anyag lesz a mesterséges, szintetikus latex legfőbb alkotóeleme: a butadién. Nem állítom, hogy mérgező, azt sem, hogy rákkeltő vagy egészségtelen. Nem állítom. Viszont azt sem állíthatom, hogy bio. Vagy amennyiben az, úgy a benzin is az, a hideghab is az, és a PVC is... De mis is ez a butadién?



A TITKOS FEGYVER:  BUTADIÉN


Már első hallásra is egy virágos zöld rét jut az ember eszébe mezítláb szaladgáló gyerekekkel, pillangók kergetőznek a pitypangok felett és tücsöknyájak szökkengetnek körülöttünk a július végi langyos fél-alkonyatban...


BASF: butadién gyár

 

Mielőtt bárki elfogultsággal vádolna, ki kell jelentenem, hogy az alábbi definíciókat hiteles oldalakról gyűjtöttem, amennyiben az oldalak tartalma nem egyezik meg a valósággal, úgy természetesen az idézetek sem. A források minden esetben megjelölésre kerültek.

 

 

 

Nagyon sok esetben az eredeti alapanyagok tulajdonságai fizikai és kémiai behatásokra megváltoznak, így több esetben is megállapítható, hogy az eredetileg mérgező és rákkeltő alapanyag majd a feldolgozás során elveszíti ezen tulajdonságait. Reméljük.

 

 

Butadién 

a butadién vegyi képlete: tulajdonképpen csak szén és hidrogén

Színtelen, jellegzetes szagú, tűzveszélyes, mérgező gáz. Rendszerint cseppfolyósítva szállítják.
Fizikai adatok: olvadáspontja: -109°C, forráspontja: -4°C
Más elnevezés: buta-1,3-dién
Előfordulása a természetben: -
Előállítása: a kőolajfeldolgozás során állítják elő butánból, katalitikus dehidrogénezéssel
Reakciói:
- katalitikus hidrogénezés - halogénaddíció (reakció klórral, brómmal)
- hidrogén-halogenidek (pl. hidrogén-klorid, hidrogén-bromid) és analóg vegyületek (pl. hidrogén-cianid, víz) addíciója
- polimerizáció
- oxigénnel reagálva elég
Felhasználása: polibutadién (műkaucsuk, műgumi) előállítására
Veszélyessége: Tűz- és robbanásveszélyes, mérgező gáz. Rákkeltő hatású lehet.
Forrás: kemiakonyv.hu

 A butadién főként műkaucsuk gyártására használják fel, emellett a kloroprént is butadiénből állítják elő, ez a vegyület szintén műkaucsuk gyártására szolgál. Az adiponitril (fontos műanyagipari alapanyag) gyártása is butadiénből indul ki.  (Az adiponitril megkönnyíti a nejlontermékek, festékek, gyógyszerek és növényvédő szerek előállítását (forrás: kockazatos.hu))

Főként a kőolajban található szénhidrogénekből állítják elő krakkolással. Előállítására más módszerek is léteznek. Például a Lebegyev-féle eljárás szerint etanolból állítják elő. Ezt katalizátor jelenlétében magas hőmérsékletre hevítik, ekkor hidrogén- és vízvesztéssel butadiénné alakul.


Forrás: Wikipédia

kicsit bio?

 

Azt hiszem nem lehet valami kicsit bio. Olyan ez, mint a terhesség vagy a szüzesség:  nem lehetünk kicsit szüzek vagy csak egy kicsit terhesek...

 

A kloroprén a butadién klórszármazéka, különféle műkaucsukok kiinduló anyaga. A butadién vagy pontosabban 1,3-butadién egy szerves vegyület, a legegyszerűbb nyílt láncú konjugált dién. A butadién könnyen polimerizálódik. A polimerizációját különböző katalizátorok segítik elő. Ekkor egy, a kaucsukhoz hasonló tulajdonságú termék keletkezik.

Ettől természetesen még a késztermék lehet jó, kényelmes, egészséges, károsanyag-mentes. A késztermék majd még 1000 dolgog lehet: formakövető, rugalmas, formastabil, hosszú élettartamú, stb...

 


Egy dolog viszont nem: BIO

Vagy ha éppen annak szeretnénk hinni, akkor talán még az is lehet, végül is ha már magunknak sem tudunk hazudni, akkor kinek hazudjunk...

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://matracvampir.blog.hu/api/trackback/id/tr295505793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több mint 100 000 eladott matrac, több mit 25 év és az egyetlen magyar matracszabadalom az Egyesült Államok és az Európai Unió területén
süti beállítások módosítása