Több mint 100 000 eladott matrac, több mit 25 év és az egyetlen magyar matracszabadalom az Egyesült Államok és az Európai Unió területén

2022. február 07. 13:05 - P.Dóczi

A súlyozott takaró előnyei.....

Ebben a cikkben röviden ismertetjük, hogy

Mi az a súlyozott takaró ? Mik a súlyozott takaró  előnyei, kinek javasolt a használata? Biztonságosak? Hogyan válasszuk ki a megfelelő takarót?

Sokan úgy találják, hogy egy súlyozott takaró használata segít csökkenteni a stresszt, továbbá segíti a nyugodt alvást, ugyanúgy, mint például a baba pólya. A súlyozott takaró gyengéd nyomása segíthet enyhíteni a szorongásban vagy autizmusban szenvedők tüneteit, segíti hogy nyugodtan , békésen aludjunk.

screenshot_2022-02-07_at_13_00_36.png

 

Mi a súlyozott takaró?

 

Az súlyozott takaró -kat úgy tervezték, hogy nehezebbek legyenek, mint a normál paplanok. Kétféle súlyozott takaró létezik: kötött és paplan stílusú. A paplan-stílusú súlyozott takarók műanyag- vagy üveggyöngyökkel, esetleg fémgolyókkal vagy más nehéz töltetekkel növelik a súlyt, míg a kötött súlyozott takarókat sűrű fonalból szövik.

 

A súlyozott takaró használható ágyon, a kanapén vagy bárhol, ahol szeretne pihenni.

 

 

A súlyozott takaró előnyei

 

A súlyozott takaró -k a mélynyomásos stimulációnak nevezett terápiás technikából merítenek ihletet, amely határozott, ellenőrzött nyomást alkalmaz a nyugalom érzésének előidézésére. A súlyozott takaró használata szubjektív és objektív előnyökkel járhat az alvás szempontjából, kényelmet és biztonságot nyújt

Elfogadott vélemény, hogy a súlyozott takaró -k ugyanúgy működnek, mint a szoros pólya, annak érdekében, hogy az újszülöttek kényelmesen és és biztonságban érezzék magukat. Ezek a takarók segítenek abban, hogy gyorsabban el tudjunk aludni, ezzel biztonságérzetünket növelik, kellemessé téve alvásunkat.

 

Enyhítik a stresszt és csillapítják a szorongást,segíthetnek a stressz és a szorongás kezelésében. Mivel a stressz és a szorongás gyakran zavarja az alvást, a súlyozott takaró jobb alvást eredményezhet azok számára, akik stresszes életet élnek.

 

Az alvás minőségének javítása

 

A súlyozott takarók mélynyomás-stimulációt alkalmaznak, amelyről feltételezhető, hogy serkenti a hangulatjavító hormon (szerotonin) termelődését, csökkenti a stresszhormon (kortizol) szintjét, és növeli az alvást segítő melatonin mennyiségét,   ezáltal segíthetnek az általános alvásminőség javításában.

 

A súlyozott takaró nyugtatja idegrendszerünket

 

A túlműködő idegrendszer szorongáshoz, hiperaktivitáshoz, szapora szívveréshez és légszomjhoz vezethet, ezek nem kedveznek az alvásnak. Azáltal, hogy egyenletes mennyiségű súly és nyomás oszlik el a testen, a súlyozott  takaró megnyugtathatja a „küzdj vagy menekülj” reakciót, és aktiválja a pihentető paraszimpatikus idegrendszert alvás közben.

 

Bár sokan számolnak be ezeknek a népszerű takaróknak a használatáról, vita folyik arról, hogy a súlyozott takarók valóban rendelkeznek-e a gyártók által  hirdetett összes előnnyel. Mint minden olyan termék esetében, amely egészségünket hívatott szolgálni, bölcs dolog körültekintően eljárni.

 

Bárki, akinek tartós alvási problémái vannak, forduljon orvoshoz, aki fel tudja mérni a páciens helyzetét, és eldönti, hogy egy súlyozott takaró valóban segíthet alvásának kellemessé, hasznossá tételében.

 

Kinek lehet hasznos egy súlyozott takaró használata? A súlyozott takaró potenciális előnyökkel jár különösen azok számára, akik nagyon stresszes életet élnek, vagy akik bizonyos egészségügyi problémákkal küzdenek. A súlyozott takaró -k terápiás előnyöket biztosítanak az autizmussal, szorongással, depresszióval és figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral szenvedők számára.

 

Szorongás és depresszió

 

Sok szorongásos és depressziós ember egy ördögi körben él. A szorongás és a depresszió negatívan befolyásolhatja az alvást, az alváshiány pedig súlyosbítja a szorongást és a depressziós tüneteket. A súlyozott takaró nyugtató hatása javíthatja az ilyen mentális egészségi állapotú emberek alvását. Egy tanulmány megállapította, hogy a súlyozott takaró -k csökkentették az álmatlanság tüneteit a szorongásos, depressziós, bipoláris zavarban és ADHD-s betegeknél.

 

Autizmus spektrum zavarok

 

Az érintésérzék aktiválásával a súlyozott takaró segíthet az autizmus spektrumzavarban szenvedőknek abban, hogy a takaró nyomására összpontosítsanak a környezetükből származó egyéb szenzoros ingerek helyett. Ez a nyomás kényelmet nyújthat, és lehetővé teheti számukra, hogy ellazuljanak még olyan helyzetekben is, amelyek túlzottan stimulálnak. Annak ellenére, hogy alvás objektív előnyeiről valójában nincs sok ismeretünk, az autista gyerekek egyre gyakrabban súlyozott takarót használnak.

 

A súlyozott takarókat általában biztonságosnak tekintik, feltéve, hogy a takarót használó személynek kellő ereje és van ahhoz, hogy szükség esetén leemelje magáról a takarót, hogy megakadályozza a fulladást vagy a beszorulást.

 

Néhány alvónak extra óvintézkedéseket kell tennie és beszélnie kell orvosával, mielőtt súlyozott takarót használna. A súlyozott takaró alkalmatlan lehet bizonyos betegségekben szenvedők számára, beleértve a krónikus légzőszervi vagy keringési problémákat, asztmát, alacsony vérnyomást, 2-es típusú cukorbetegséget és klausztrofóbiát. A szakértők azt is javasolják, hogy az obstruktív alvási apnoéban szenvedők kerüljék súlyozott takaró használatát, mert a nehéz takaró súlya korlátozhatja a légáramlást.

 

Bár vannak olyan NT-k, amelyeket kifejezetten gyermekek számára terveztek, a csecsemők és kisgyermekek nem használhatnak ilyen takarókat, mivel fennáll a veszélye, hogy beszorulnak alá.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő súlyú takarót

 

A legtöbb ember a testtömegük 10%-ának megfelelő súlyozott takarót részesíti előnyben, bár a súlyozott takaró keresésekor figyelembe kell vennie saját preferenciáit. A súlyozott takarók 2.5 kilogrammtól 12 kilogrammig-ig terjedő súlyúak, és általában szabványos ágynemű méretekben kaphatók. Egyes gyártók gyermek- vagy utazási méretű súlyozott takaró -kat is gyártanak.

 

A súlyozott takarók általában drágábbak, mint a hagyományos takarók, A drágább modellek tartósabb anyagokból készülnek és jobb légáteresztő képességet vagy egyéb jellemzőket kínálnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://matracvampir.blog.hu/api/trackback/id/tr3817271882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Több mint 100 000 eladott matrac, több mit 25 év és az egyetlen magyar matracszabadalom az Egyesült Államok és az Európai Unió területén
süti beállítások módosítása